Učiteljski tečaj Šole joge RYS Joga Do, 4.4.2020

9. 10. 2019

Učiteljski tečaj joge, RYS Joga Do,
300 ur
Program:
Yoga Teacher Training, Hatha yoga, Hatha Flow yoga- level 1
Pričetek:
4.4.2020
Zakaj je RYS Joga Do drugačna od drugih šol joge, ki jih najdeš v Sloveniji?
Vsekakor se ne gre izogniti dejstvu, da smo vsi nosilci programa različnih šol “okuženi” s tem, kar smo v življenju počeli.
In težko bi se izognili dejstvu, da tudi okrog sebe v tim, ki v šoli deluje, pritegnemo tisto, kar nam je blizu. Osebe, ki jih zaradi določenih kvalitet spoštujemo.
Zakaj smo torej drugačni?🤔
1. Nalogo priblizati funkcionalnost telesa in razlicnih sistemov v njem sem zaupal Mitu Šinkovcu. Vrhunski trener, profesor športne vzgoje, na poti proti doktoratu je v svoji 20 letni karieri pomagal rehabilitirati telo že nešteto različnim posameznikom. Je eden izmed tistih, ki ne znajo le naštevati mišičja, kosti … ipd. Na slikovit in preprost način učencem približa osnovne funkcije telesa in skozi edinstveno diagnostiko omogoci slehernemu, da se spozna s šibkimi točkami telesa, ki bi mu lahko predstavljale problem ne le med izvedbo asan, temveč v vsakdanjem zivljenju.
2. Miha Potočnik je s srcem predan iyengar praksi joge, ki v svetu slovi po izredni točnosti izvedbe položajev.
Nastavitve te šole uporabimo za začetek našega spoznavanja z asanami, jih potem še dodobra dodelamo, spoznamo njihove možne prilagoditve.
3. Franz Andrini … leta je preživel v ashramu v Indiji in živel v avtenticnem okolju, v katerem se je sporočilo joge izoblikovalo. Mojster ajurvede in joge. Njegova naloga na učiteljskem tečaju je, da omogoči učencem spoznati različna orodja poti k sebi. Vsekakor tudi njegovo poznavanje filozofije in teorije ponuja enkratno izkušnjo.
4. Eva Hönn, težko je govoriti o svojem partnerju. A vendarle … plesalka, jogistka, mama … različna obdobja so jo izoblikovala v koktalj, ki svoje esence deli s študenti, nosečnicami in otroci s posebnimi potrebami. Delovanje na specificnih skupinah ji je prineslo dragocene izkušnje, ki jih nesebično deli z učenci.
5.Eva Brovinsky … mojstrica akro joge, ki se odločila, da se akro joge ne gre več in se lotila nečesa, kar mi je blizu. Tečajnikov bo pomagala ozavestiti vzorce, iz katerih nezavedno delujejo, tako v svoji praksi, kot v odnosih, v družbi in službi.
6. Tina Košir … Pregled razvoja duhovnih smeri Vzhoda od vedskega obdobja preko asketskih praks do klasične, Patanjalijeve joge, preko tantre, hatha joge do moderne joge.

In jaz?🤔
Veliko ljudi me sprašuje:” Pa dobro, kaj ti pravzaprav treniraš? Jogo? Aikido? Taiji? Fitnes? Tango?”
Ta vprašanja me vedno razveselijo, saj na nek način vzpodbujajo moje notranje samospraševanje o svojem početju.
Kaj bi odgovoril danes?
Telo je čudovit element, ki sem ga začel relativno pozno uporabljati. V osnovni šoli mi namreč gibanje ni predstavljalo ne vem kaj, bil sem bolj bralec…na teden sem lahko prebral tudi po pet knjig. V vojski me je navdušil fant iz Beograda, ki je treniral z utežmi in mi na nek meni prijazen način približal dokaj špartansko prakso treninga samega sebe. Ker sem se v tistem času že močno spogledoval z različnimi metodami avtosugestije, usmerjanja pozornosti in podobno, sem trening uteži videl kot odlično krepitev. A ne le krepitev telesa, predvsem krepitev svoje volje. Tako da sem od 19 leta dalje kar resno kvihtal in kolesaril.
Z jogo (oziroma bolje rečeno asanami) sem se srečal med rehabilitacijo po prometni nezgodi leta 1996. Hitro sem sprevidel, da je trening z utežmi super zadeva, ki pa seveda terja svoj davek, zmanjšano gibljivost. Takrat sem se močno oprijel treninga asan (ki takrat z tem, kar joga je, ni imel praktično nič skupnega, saj sem odnos do treniranja z utežmi prenesel v trening asan) in rezultat je bil izredno izboljšana gibljivost.
Tako sem nekaj časa kvihtal, rolal, kolesaril in fural prakso asan. Ker me je vedno privlačil telo v formi borilnih veščin, sem se pri 16 letih srečal s treningi full kontakta, sem izboljšano gibljivost začel s pridom izkoriščati v nekem svojem individualnem treningu nožnih brc, če se pošalim. In ja, res je dober filing, ko ti uspe brcnit do vrha vrat …😂🎯😂
Vmes se je moja praksa joge močno spremenila, kajti odkril sem njeno filozofsko ozadje. Moj odnos se je začel počasi spreminjati, trening z utežmi je postajal drugačen, ne več toliko na power … dojel sem, da je joga predvsem mentalna praksa, kjer je telo le eden od inštrumentov, ki ga med prakso uporabljam.
Takrat sem se počasi srečal z aikidom. Star sem bil približno 30 let in že nekaj časa me je vleklo nazaj k treningom neke veščine. Nisem dobro vedel, kaj naj pričakujem, a plakat za vpise v aikido me je pritegnil. Ko sem prišel na ogled treninga, mi je učitelj ponudil možnost, da si ogledam trening. S svojo pojavo me je prepričal do te mere, da sem se takoj vpisal. In si šele zatem ogledal trening …
Tako sem naslednjih 12 let treniral aikido, vadil jogo, meditiral, razmišljal o tem, kdo sem … se usedel na kolo, odigral kakšen basket s prijatelji … Jogo sem začel poučevati isto leto, kot sem pričel s treningi aikida. Nisem opravil nobenega učiteljskega tečaja … slučajno me je neka skupina, ki je veliko meditirala, prosila, da bi pred meditacijo imeli skupaj jogo. Tako sem jaz, praktično čisti začetnik, začel učiti jogo ljudi, ki so že leta meditirali! 😂😂😂 Še zdaj mi gre na smeh, ko se spomnim tega obdobja.
In ne da bi se pretirano trudil, me je v tistem letu kontaktiralo še nekaj oseb in na koncu leta sem vodil 9 klasov joge tedensko.
Seveda sem se počasi začel udeleževati tudi številnih izobraževanj s področja joge, treniral sem aikido, časa za bicikel je bilo malo manj, še vedno pa sem si vsako leto privoščil vsaj 4 dni, ko sem kolesaril po Italiji, Hrvaški, seveda pogosto po Sloveniji … Trening z utežmi je v klasičnem pomenu izginil iz mojega življenja.
Zadnjih nekaj let telo preučujem na različne načine, ki vzpodbuja mojo senzibilnost. Udeležim se veliko različnih delavnic, kjer se uporablja telo. Srečujem se s kontaktno improvizacijo, različnimi plesnimi tehnikami, z instinktivnim raziskovanjem giba. Od leta 2015 raziskujem gibanje v tango svetu. Jasnost in preciznost, mehkost in polnost.

Šola joge #RYSJogaDo je nekaj posebnega.
Ne pravim, da je boljša od ostalih.
Ne trdim, da je slabša.

Smo ekipa posameznikov, ki iskreno stojimo za svojim sporočilom. Le to.

Učiteljski tečaj joge, RYS Joga Do,
300 ur
Program:
Yoga Teacher Training, Hatha yoga, Hatha Flow yoga- level 1
Pričetek:
14.9.2019

Tečaj za vse, ki želite postati učitelji joge.
V skladu z mednarodnimi standardi razpisujemo enoletni tečaj za učitelje joge. Program je namenjen vsem, ki želite na svoji jogijski poti narediti korak naprej in svoje znanje deliti tudi z drugimi.Program bo potekal med vikendi (10+1 vikendov) v studiu Yoga Yama, Celovška 32, Ljubljana. Eden izmed vikendov bo organiziran na lokaciji izven Ljubljane. Za opravljen učiteljski tečaj je potrebno opraviti tudi 70 ur hospitacij ur joge pri enem od učiteljev TOČKE JOGE, od tega 40 ur pri Robertu Hőnnu, ki je glavni nosilec učiteljskega programa.

Šola joge RYS Joga Do je registrirana pri mednarodni zvezi joge Yoga Alliance in pri Joga združenju Slovenije, JZS.
Po opravljenem tečaju se lahko s pridobljeno diplomo registrirate pri Yoga Alliance in pridobite naziv registered yoga teacher, RYT 200
in pri JZS in pridobite diplomo RJU 300.

Program je sestavljen na način, ki poda vse potrebne kvalitete za organizacijo posamezne ure ali tečaja. Po opravljenem tečaju udeleženci prejmejo diplomo LEVEL 1 –HATHA YOGA TEACHER.

Glavni nosilec programa je Robert Hönn , ERYT (ekspirienced registered yoga teacher), IRJU
– Od leta 2001 do danes je vodil že več kot 4000 ur skupinskih vadb joge, več kot 400 individualnih ur joge.
– Leta 2009 je posnel avtorska DVDja Hatha flow sadhana in Vinjasa flow sadhana.
– Leta 2011 je v samozaložbi izdal knjigo Mahabharata in joga.
– Leta 2011 je ob sebi zbral skupino učiteljev in ustvaril TOČKO JOGE, ki ponuja tečaje joge na treh v Ljubljani.
– Leta 2012 je registriral šolo joge RYS Joga Do.

Strokovna EKIPA učiteljskega tečaja RYS Joga Do:
Pregled razvoja duhovnih smeri Vzhoda: Tina Košir Mazi
Uporabna anatomija: Mito Šinkovec
Uvod v asane: Miha Potočnik, Iyengar yoga
Uvod v meditacijo: Franz Andrini

PROGRAM učiteljskega tečaja vsebuje:

1. Splošni obvezni teoretični del usposabljanja: 25 ur

Osnove pedagogike in didaktike v športu, managment v športu, osnove športne medicine in prve pomoči, osnove razvojne psihologije in psihologije v športu, osnove športnega treniranja.

2. Splošni jogijski del usposabljanja: 35 ur

Splošna anatomija in fiziologija (15 ur), jogijska kineziologija (8 ur), pregled zgodovine joge in klasičnih jogijskih besedil (12 ur).

3. Specialni jogijski del usposabljanja: 170 ur

Asane (40 ur), pranajama (15 ur), meditacija in joga nidra (20 ur), osnove manter, muder, krij in bandh (10 ur), energetska anatomija (15 ur), filozofija joge, jogiska etika in joga kot življenski slog (20 ur), principi statične in dinamične vadbe (20 ur), jogijska didaktika in pedagogika (15 ur), učne delavnice (15 ur).

4. Hospitacije: 70 ur

VSE URE: 300 ur

POGOJI ZA DOKONČANJE USPOSABLJANJA

Pogoj za pristop k izpitu je 100% prisotnost na teoretičnem in 100% prisotnost na praktičnem delu.

Udeleženci opravljajo izpite iz jogijskih vsebin ter iz splošnih predmetov. Izpit iz jogijskih vsebin je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela.

1. Teoretični del iz anatomije in fiziologije (pisno).
2. Teoretični del iz zgodovine in filozofije joge (pisno).
3. Praktični del
4. Zaključna naloga na različne teme v povezavi s prakso joge

Izpit se ocenjuje kot “opravil” ali “ni opravil”.
Poleg praktičnega in teoretičnega izpita mora udeleženec uspešno opraviti tudi 70 ur hospitacij.

Pogoj za dokončanje usposabljanja so opravljene vse izpitne obveznosti.
Vpisni pogoji:
– min 2 leti prakse joge
(pri tistih, ki se učiteljskega tečaja udeležite le zaradi lasnega koraka naprej in ne planirate učiti, to ni obvezen pogoj. Diplomo lahko pridobite 2 leti po opravljenem učiteljskem tečaju in po 2 letih prakse joge.)
– vsaj pasivno znanje angleškega jezika (vsa literatura, potrebna za učiteljski tečaj je v slovenskem jeziku, ogromno literature, ki jo priporočamo pa je v angleškem jeziku)
– osebni razgovor

Trajanje programa: minimalno 300 ur

Cena programa: 1800 EUR/1600 EUR*

Znesek je mogoče poravnati v 4 obrokih. Za potrjen vpis na tečaj je potrebno vplačilo prvega obroka. Za pridobitev diplome je poleg uspešno opravljenega preskusa potrebno celotno plačilo programa. Pri plačilu celotnega zneska vam priznamo popust znižano ceno programa.

Cena programa vsebuje:
– Izvedbo celotnega učiteljskega tečaja
– Vso potrebno avtorsko literaturo v slovenščini
– Neomejen obisk tečajev joge v TOČKI JOGE v času trajanja učiteljskega tečaja (eno leto)

Cena ne vključuje nastanitvenih stroškov rezidenčnega vikenda, ki bo potekal na naknadno znani lokaciji.

*Znižana cena velja ob enkratnem plačilu celotnega tečaja in za člane TOČKE JOGE.

Za vpis na program je potrebna pred prijava, kratek življenjepis in uspešno opravljen osebni razgovor.

INFORMACIJE in prijava:
070 772 713
info@jogado.com

About