PROGRAMI

PROGRAMI

Joga je disciplina, ki praktikanta vodi mimo različnih identifikacij s svojim telesom, mislijo ali občutkom.
Filozofski koncepti praktikanta in prepričanja pogojujejo njegovo izkušnjo joge. Ker nimamo vsi enakega izhodiščnega stanja, je smiselno poiskati prakso joge, ki nam omogoča napredovanje.

FLOW, Vinjasa (dinamičen program hatha joge)
Telesno zahtevna prakse, prepletajo elemente hatha joge, borilnih veščin in qigonga z namenom ustvariti telo, sposobno gibanja v več ravninah. Poleg gibljivosti se z vadbo razvija tudi moč in vzdržljivost telesa. Tečaj omogoča postopno učenje ter vas hkrati usmeri v bolj zahtevno obliko RAJA joge. Vadba je primerna za bolj razgibane in fizično pripravljene osebe, ki v naglici vsakdana niso popolnoma opustili športnih aktivnosti ter nimajo resnih fizičnih omejitev. Je kreativna oblika, ki je pogosto zanimiva za aktivne osebe, ki so s težavo popolnoma statični. Razvoj sposobnosti za umiritev prihaja skozi gibanje. Zahtevnost se prilagaja skupini, zato je primerna vadba tako za začetnike kot tudi poznavalce. Flow pristop tudi nemiren um pripravi na notranjo prakso joge, na RAJA jogo.

Abhyasa Vairaghya
Popolna nenavezanost, #Vairaghya na katerikoli pristop prakse joge, #Abhyasa, ob rednosti prakse. V Patnajalijevih Joga Sutrah Abhyasa Vairaghya predstavlja temeljno sidrišče umiritve miselnih vzorcev. Pričakovati nepričakovano. Še bolje. Ne pričakuj ničesar. Ker lahko pride VSE.
Od asane, pranajame, krije, mudre, bandhe, mantre, dharane, dhiyane do … mah, kaj bi govoril. Pridi in vidi.
Najbolj eksperimentalen in kreativen program program Šole joge RYS Joga Do. Čas je za cesarjeva nova oblačila.

Dharma joga (dinamičen program hatha joge)
Poleg gibljivosti se z vadbo razvija tudi moč in vzdržljivost telesa. Tečaj omogoča postopno učenje ter vas hkrati usmeri v bolj zahtevno obliko RAJA joge. Vadba je primerna za bolj razgibane in fizično pripravljene osebe, ki v naglici vsakdana niso popolnoma opustili športnih aktivnosti ter nimajo resnih fizičnih omejitev. Oblika prakse, ki je pogosto bolj zanimiva za aktivne osebe, ki so s težavo popolnoma statični. Razvoj sposobnosti za umiritev prihaja skozi gibanje. Zahtevnost se prilagaja skupini, zato je primerna vadba tako za začetnike kot tudi poznavalce. Dinamičen pristop tudi nemiren um pripravi na notranjo prakso joge, na RAJA jogo.

RAJA JOGA (radža joga = kraljevska pot joge)
Raja joga je novejši izraz za klasično, Patanjalijevo Asthanga jogo, ki jo je ta podrobno zapisal v Joga Sutrah. Vsebuje integracijo vseh osmih krakov jogijske prakse: sledenje vrlinam etike in morale, asana, pranajama, introspekcija, osredotočanje in meditacija. Namen Raja joge je potovati mimo nepotrebnih identifikacij uma s telesom, mislijo, pričakovanjem … Cilj prakse je izolacija esence tega, kar nas loči od nežive narave od materialne strukture telesa, misli ali občutka.

JNANA JOGA (gjana joga = pot znanja in modrosti)
Temelji na znanju, pridobljenem iz različnih filozofskih besedil in starih spisov, ki ga praktikant (sadhaka) poskuša ponotranjiti skozi prakso asan, pranajame in meditacije. Program ponuja eksistencialna vprašanja brez sugeriranja “pravilnega” odgovora. Učitelj pokaže, a vendar ne pove, kaj gledati …

BHAKTI JOGA (bakti = pot predanosti in ljubezni)
Mantre, razvijanje čutenja in predaje, sprejemanje in povezovanje, poglabljanje osredotočenosti skozi prakso pranajame in meditacija so orodja, ki vadečega približajo njegovemu osebnemu idealu.

KARMA JOGA (karma = pot delovanja)
Delovanje brez usmerjenosti na plodove početja, mimo nepotrebnih miselnih vsebin s pomočjo asan in pranajame proti točki spontane osredotočenosti.
Program Karma joge je darilo učiteljev Yoga Yame vsem vadečim in je brezplačen.

HATHA
Vadečega z uporabo asan, pranajame, čistilnih tehnik telesa in osredotočanja pripravi na vsakodnevne napore in okrepi njegovo zaznavo do te mere, da lahko postopoma napreduje na mentalno bolj zahtevne programe Raja, Karma, Bhakti ali Jnana joge. Program je primeren za vsakogar, ki se želi naučiti celovitega delovanja, ko so telo, dih in um zbrani v eni točki pozornosti. Praksa hatha joge je eliksir, ki napolni vse ravni našega zavedanja.

NADA RESTORATIVE (regenerativna praksa z zvočno kopeljo)
Skozi nežno prakso asan, pranajame in meditacije na zvok proti umiritvi uma in celostni sprostitvi ob zvokih gonga, tibetanskih posodic ali umirjajočega ritma ponavljajoče se mantre.

BODYWORK, Funkcional flow …
Uporabna praksa, s pomočjo katere boste svoje telo pripravili na varno in učinkovito izvedbo asan. Kaj pričakovati?
Gibanje v treh ravninah. Mobilnost. Vzdržljivost Moč. Uporaba telesa v statičnih položajih. Način izolacije šibkih členov telesa. Razvijanje moči s telesno težo.

CONTACT
Skozi gibanje partnerja in sebe v prostoru raziskujemo polnost dotika in praznost nasprotja. Tehnike gibanja različnih veščin služijo sprejemanju sile, ki prihaja v naš prostor. Ne upiramo se ji, pustimo, da v nas ustvari spremembo, ki je potrebna, da ostajamo stabilni v prostoru. Gibalni vzorci aikida, taijija, plesa in kontaktne improvizacije posamezniku postavljajo okvir telesnih in mentalnih omejitev.Različni vzorci gibanja razbijejo rutino in razvijajo nove možnosti gibanja v znanih okoliščinah.

INDIVIDUALNI PROGRAM
Potrebujete spremembo? želite v svoje življenje vnesti več miru, pridobiti sposobnost koncentracije, prebuditi svoje telo, morda preseči svoje trenutne omejitve? Imate zatrpan urnik? Vam skupinske vadbe ne ustrezajo? želite obravnavo, ki se prilagodi vašemu življenskemu stilu? Individualen program vam je pisan na kožo. Na uvodni uri se jasno začrtajo cilji posameznika in program se iz ure v uro približuje namenu, ki je zastavljen. Z individualnim programom se naučite učinkovito delovati na vse ravni svojega življenja, aplikativnost jogijskih tehnik je uporabna tako v zasebnem kot v poslovnem svetu. Prilagojeno posamezniku program poveže delovanje telesne, razumske, čustvene in energetske ravni našega bivanja…
več na 041 70 36 77 (Robert)

UČITELJSKI TEČAJ JOGE RYS JOGA DO, OSNOVNI NIVO 300 ur, več …

UČITELJSKI TEČAJ JOGE RYS JOGA DO, NADALJEVALNI NIVO 300 ur, več …

FUNKCIONALNOST. TELO&UM, več …

 

Joga je DISCIPLINA umiritve polja zavesti.
Telo, misli, verjetja, občutki, tisto, kar nam je všeč in tisto, kar nam ni, strahovi, želje, pretekle izkušnje … definirajo našo zaznavo resničnosti. Zavest je polje, ki prežema vse različne komponente mojega doživljanja sveta, prepletena je s telesno zaznavo, procesi uma, procesiranjem preteklosti in prihodnosti podobno kot pajčevina. Zavest se vedno zgosti ob najmočnejšem signalu katerekoli izmed vsebin tega, kar ta trenutek dojemam kot jaz.
Proces joge nas vodi mimo umiritve miselnih vsebin, mimo zaznave telesa, mimo pričakovanj mističnih izkušenj, mimo preteklosti, mimo prihodnosti v trenutek doživljanja resničnosti. Stanje joge ni odsotnost. Gre za 100% potopitev v čisto zavest, ki sama po sebi nima karakteristik, ki so značilne za preostali del naše narave.

Veščina, ki jo vadimo, je lahko notranja ali zunanja. Joga je notranja veščina.
Ker so izhodiščna stanja vseh nas različna, seveda vse ni primerno za vsakogar. Glede na kvalitete narave vadečega je smiselno poiskati prakso, ki ga nagovori in mu je pisana na kožo. S časom se bo morda nekdo, ki se je na jogo vpisal iz razlogov, kot so boljše počutje, zmanjšanje bolečin v hrbtenici, želje po gibanju, rekreaciji … ob primernem učitelju zavedel globine SEBE. Takrat bo njegova veščina postala notranja.

Zakaj joga?
Razlogi, zaradi katerih se ljudje odločijo za prakso joge, so različni. Ne glede na izhodiščno stanje vadečega praksa joge ponuja okvir, v katerem je mogoče napredovati ne le na telesnem nivoju. Praksa joge disciplinira um vadečega, da ta manj spominja na podivjano opico, ki skače z veje na vejo in se ne umiri.

Ali je joga religija?
RE ligio, Ponovno Povezati.
“Modern scholars such as Tom Harpur and Joseph Campbell favor the derivation from ligo “bind, connect”, probably from a prefixed re-ligare, i.e. re- (again) + ligare or “to reconnect,” which was made prominent by St. Augustine, following the interpretation of Lactantius.”
Ponovno povezati. Koga ali kaj in s kom ali čim?
Besedo RELIGIJA prepogosto enačimo z institucijami, ki različne dogme prodajajo kot ekskluzivne in edino ABSOLUTno resnične. Gre za BUSINESS. Če te kupim, te prodam. To ni religija.
Dokler posameznik v svojem osebnem raziskovanju, duhovni praksi raziskuje kdo je, je to religija. Veliko ateistov (ljudje, ki ne sledijo različnim institucijam Tistega, ki vse vidi in vse ve) je globoko religioznih in ogromno vernikov res ni religioznih.
Kdo sem jaz?
Kdo ali kaj je tisti občutek v meni, ki je ISTI, kot je bil, ko so moje telo sestavljala druga razmišljanja, verjetja, druge celice …
Raziskovanje tega, kar ostane, ko se polje zavesti umiri in se ne lepi na misli, telesne senzacije, emocije, strahove in vse, kar je lahko predmet identifikacije, je YOGA.
Le ta je lahko kot praksa različna, a cilj vseh praks joge je spoznanje. Spoznanje tega, kar me loči od ne žive narave, spoznanje svojega bistva, svoje esence. Kot taka je joga seveda religija. Religija, s katero kristjan, musliman, hindujec, jud, kdorkoli lahko pristno doživi svojo vsevišnjo božansko osebo. In je religija, s katero lahko ateist prepozna sebe v celosti.

 

 

 

 

 

 

Details

Date:  27. 1. 2016
Skills:  Joga do team

Povejte nam

Vaši komentarji so dobrodošli.

Prosim počakajte...