Utrinki s FBja

16. 12. 2017

Debatirava zadnjič s punco, s katero imam individualne ure in pravi, da ne šteka te asketske obsedenosti s SAMODISCIPLINO, da ji vse strogosti delujejo, kot da bi bil v zaporu. Ne smeš preveč jesti, izogibaš se takim in drugačnim opiatom, ne govoriš brez smisla, nadziraš svoje nagone, itd … skratka nič od lajfa!
😂
Ampak … kdaj smo v resnici svobodni?
Takrat, ko naredimo VSE, kar nam pade na pamet? Sem svoboden, ko skočim na brhko sosedo, medtem, ko se žena ukvarja z mojimi otroki? Ali takrat, ko jem hrano, za katero vem, da je vse prej kot dobra zame, ampak mi res paše?
Se ti zdi to svobodno?
Ok, poglejmo na stvar drugače.
Kako se boš počutil, če ti vse, kar si lahko privoščiš, ta trenutek vzamem? Ali boš mrtvo hladen ali se boš kot odvisnik tresel v deliriju? 😉
Askeza je kontrola UMa. Šele z nadzorom nad njim lahko v resnici postanem svoboden. Ko je um v službi mene in nisem jaz v službi svojih privlačnosti ali odbojnosti (tisto, kar imam rad in tisto, kar ne maram), sem SVOBODEN.

Ko sem znanki, nuni omenil, da sem si za rojstni dan podaril nekaj novih strogosti, je rekla:
“Oho! Samodisciplina se pa dobro obrestuje. Pametno.”
😀🙏

Je pa res, da svoboden posameznik ni po meri moderni družbi. Opran UM ne naseda veselemu decembru, valentinovemu, črnim petkom in rumenim časopisom. Sam si izbira, kaj bo dal vase in ne podlega množični hipnozi.

#freeyourmind#lajf#city#kapitalizem, #neoliberalizem, #marketing#veselidecember#lučke

Zato joga.
Kdo sem, če se ne lepim na miselne vsebine, če se ne identificiram s svojim telesom, privlačnosti, odbojnosti?
No to.
In če ljubim asane …
Odložiti idejo, da bi moral biti podoben asani in prilagoditi asano na to, kar je v danem trenutku prav, je SVOBODA. Ali bolje, korak k njej.

#joga
#učiteljski tečaj joge
#tečaj joge
#individualni programi
#RYSJogaDo

www.jogado.com
www.yogayama.si

Robert Hönn

Telo je moj tempelj.
Skozi njega doživljam svet, občutke, ustvarjam svoje črne in bele dni … in vse vmes. Je vmesnik med tem, kar je zunaj in tem, kar je nhotri.
Danes na meniju mojega gibanja uteži in asane. Hardcore.
Ampak po pameti in občutku. Manj je lahko več in mehko lahko premaga trdo.
Koliko mehkega je v trdem?
Zaradi prakse qigonga, taijiquana, tanga in instinktivne zaznave giba (moj način prakse mehkega) tudi uteži premikam drugače. In ne morem skočiti visoko, če zemlje ne porinem stran od sebe.
Mehkost je le posledica TEHNIKE. Le veliko trdega (dela) rodi mehko …

#joga
#tečaj joge
#učiteljski tečaj joge
#individualni programi
#RYSJogaDo

www.jogado.com
www.yogayama.si

 

Robert Hönn

ŽELJA. December jih bo POLN.
In četudi si lahko kupiš nov, jezen avtomobil, hudo vilo, fasciniraš nasprotni, isti spol (ali oba hkrati?) in prideš do tistih nekaj trenutkov drgnjenja spolovila z nekom, ki ga je fasciniralo kaj imaš in NE to, kar si … ko se slečeš, umiješ obraz, se pogledaš v ogledalo … ok, je to res VSE?😱

In še nekaj trenutkov in boš mrtev.
In ničesar ne boš odnesel s seboj.
In izpolnjevanje želja po IMETI ne bo prineslo več občutka BITI. Ne. Ne pomaga.

Kje boš kupil srajco srečnega človeka?

#joga
#tečaj joge
#učiteljski tečaj joge
#individualni programi
#RYSJogaDo

Nič ni, kar bi bilo potrebno kupiti. Sedi. Zapri oči. Odpri srce.
Potopi se v OCEAN SEBE.

www.jogado.com
www.yogayama.si

 

Robert Hönn

S svojimi prepričanji si krojimo svojo resničnost v iluzornem svetu. In četudi se sredi noči brcnemo v nogo stola, medtem ko se, praskajoč po riti vlečemo na wc, kjer bomo zehajoč iztisnili iz sebe nekaj presežka, ki ga telo ni absorbiralo, je stol ILUZIJA.

Vsi bomo umrli.
Nekaterim bližnjim bo hudo, ko odidemo. Najbližji se nas bodo vsake toliko časa spomnili in če nismo bili za čas svojega življenja prevelika RIT, se nas bodo spomnili z LJUBEZNIJO.
Leta nas učijo, da je materija podvržena spremembi. NIČ ni za vedno. Sprememba je edina stalnica.
Ali obstaja BOG?
In bolj ključno vprašanje … ali verjameš, da obstaja bog?
S svojimi prepričanji si krojimo svojo resničnost v iluzornem svetu. In četudi se sredi noči brcnemo v nogo stola, medtem ko se, praskajoč po riti vlečemo na wc, kjer bomo zehajoč iztisnili iz sebe nekaj presežka, ki ga telo ni absorbiralo, je stol ILUZIJA.
Stol sicer obstaja. DANES. Jutri ga morda ne bo več. Slej ali prej pa se bo razkrojil v času in zamenjal svojo obliko. Kakor tudi moje telo. Danes sem, jutri me ni.
Kakšno življenje boš izbral TI?
Kaj boš dal vase, kakšno hrano, zrak, informacije?
Kdo si TI?
Si svoje telo? Prepričanja, verovanja?
Se spomniš občutka sebe, ko si imel 7 let? Kako dolgo je trajalo tvoje otroštvo? Če danes pogledamo nazaj, se verjetno strinjamo, da se zdi le TRENUTEK.
Pleši.
S telesom, umom, idejami in strahovi. PLEŠI.

Ko sem delal na radiu, mi je bilo dopoldansko delo popolnoma dolgočasno. Prebiranje novic, morda debata s kakšno aktualno politično ali gospodarsko faco …
Boring.
Tiste dni sem res užival v pozno popoldanskih in večernih terminih, ko je bila programska struktura bolj odprta in sem lahko bluzil o odnosih, o lajfu, filozofiral tako in drugače … haha, že tam okoli leta 2000 je bila v meni močna želja po osmisliti življenje. Le da sem ga takrat osmišljal na nočnih pohodih po lokalih, lovu na samice (ko sem bil samski samec, da ne bo pomote), razširjanju zavesti s takimi ali drugačnimi substancami (nič kaj hudo trdega) …

#party
#veselidecember
#zurdojutra

Dragi poslušalci, drage poslušalke, ura je 9.00.
Vreme je.
Politika je.
Gospodarstvo je.

No to.

Filozofiram še vedno rad, s teboj v virtualnem svetu kdaj pa kdaj podelim vprašanja, ki se mi pletejo po glavi. In namesto dela na radiu filozofiram na svojih klasih joge, delavnicah, člankih. V počasnem nastajanju je druga knjiga …
Spat pa s kurami in s kurami vstat.
Če imaš intenzivno duhovno prakso, je tišina jutra neprecenljiva.
Le kaj bi lahko bila bolj zanimiva tema od smisla bivanja?
😀

#joga
#tečaj joge
#učiteljski tečaj joge
#individualni programi

Ali pogrešam žuranje?
Niti malo.
Sedaj razumem, da je “žuranje” le iskanje sreče in lastne pomembnosti. V trenutku, ko se smisel iz materialne sfere prestavi v doživljanje resničnosti brez atributov identifikacij s svetom, so dogodki zunaj manjše vrednosti.
In kakšen bo moj veseli december?
Seveda podoben kot veseli januar, haha!
S kurami spat, s kurami vstat ..
😀

#freeyourmind
#yogaoffthemat

In ko najdeš tako starino od radia, je mladičem zabavno razlagat, da včasih ni bilo cdjev, USB ključkov in podobno. Ekspotencialna krivulja tehničnega napredka pa človeka žal ne bo naredila “bolj” človeka ..

#family
#vrednote
#reallife

 

“Meni je pa joga ful boljša od pilatesa”, mi je rekla punca, ko je slišala, da se ukvarjam s prakso joge. In kaj sem ji odgovoril?

Ko boš prišla na Bled …😘
Ta vikend, sobota in nedelja, v okviru FZS, vodim 2 delavnici na temo gibanja skozi asane.
Ukvarjali se bomo z razmerjem moči in gibljivosti. Različne oblike gibanja pogosto ne ustvarija optimalnega razmerja za posameznika in posledice so lahko kronične bolečine, poškodbe …

Asana NI joga.
Kopiranje nekih asana koreografij vas ne bo naredilo za praktikanta joge, postali boste le GIBALEC, ki bo s svojim gibanjem ustvaril posledice, ki jih bo nosil celo življenje.

Kaj pa joga?
To pa je tema, ki se je bomo na kongresu dotaknili le do TOČKE, da bo vsem udelezencem jasno, da je izenačenje asane in joge primerljivo z izenačenjem železnice in ščurka …😂

Aja, kaj sem odgovoril punci?
Da je primerjava joge in pilatesa poskus, kot da bi želel primerjati filozofijo z olimpijskimi igrami. No to.

 

Najmlajši Dnevno testira moje stanje joge in za to sem mu neizmerno hvaležen.
3 leta.

Nastavlja mi ogledalo, da se lahko uzrem v tiste kotičke sebe, ki jih zaradi pozicioniranja Ega v času in prostoru sam ne vidim. Preizkuša meje. Omogoča mi neudobne cone, v katerih moja zavest iz nedefiniranega mirovanja prevzema barve in oblike mojih misli, predsodkov, čustev …

Sedel sem in zaprl oči. Opazoval sem miselni tok, ki je skakal v pretekle dogodke, kreiral prihodnje…podaljšal sem vdih, zmehčal izdih. Moja pozornost se je počasi iz vrtinca miselnih in emocionalnih vsebin selila v doživljanje trenutka.
Več identifikacij, ki sem jih uspel odložiti, bolj jasna je bila sedanjost.

Če SEM, nisem tvoj oče?

Minilo je nekaj časa. Zunanji čas je s svojimi kazalci na uri pričal o tem, da je minilo 75 minut. Moj notranji čas je tipal trenutek kot tisto med preteklim in prihodnjim…v vsej njegovi neskončnosti.

Učitelji.
Tisti, ki vodijo iz tamas v rajas, so pogosto slavni. In veliko jih je. Učitelji, ki iz rajasa vodijo v satvo, so manj opazni. Pogosto ne slavni.
Učitelji, ki so sposobni iz satve praktikanta peljati dlje, so redki in morda jih iščemo celo življenje.

#joga

 

Do you tango?
Nosim srajco srečnega človeka. Tudi jaz sem nekoč podlegel neoliberalistični mantri, da je treba početi tisto, kar te veseli. Tisto, kar si ti.
Hmmm, veš kaj?
No, ta mantra mi ni prinesla sreče. Prej nenehno nezadovoljstvo, ker še nisem bil tam.
Potem pa sem, hvala bogu- prosim- počasi začel spreminjati svoj mindset.

Ker …
Tudi v tistem, kar najbolj ljubiš, je cel kup tega, kar ti ni všeč. Simpl. Ker stvari, predmeti in dogodki NIKOLI niso enoznačni …

In zato sem se že dolgo nazaj odločil, da bom drugače gledal na svoj lajf. In to dela. Meni. Zame.
Uživam v raziskovanju, dojemanju SEBE.
Zato joga, kvihti, BodyWork, ContaCt …
Zato tango.
Četudi popolnoma brez ambicij postati družabni plesalec, urim svojo pozornost. Celovitost.
Ponavljanje enakih gibov je smiselno za profije.
Za nas, običajne smrtnike, je optimalna širina. Od treningov za moč, gibljivost, od smeha do posvečene Tišine …
Srečen človek sem.
Grem na tango. Ne vem, ali me danes čaka tehnika ali objem in korak.
Veš kaj?
Ni važno.
Da le moja pozornost ostane na trenutnem početju.
In popoldne bom pozornost kultiviral še na klasu RAJA joge. Z resno resno skupino. Kajti večina ljudi ni pripravljena zreti v valovanje svojega uma pol ure in več …
Srečen človek sem. Zaspal bom v objemu z mladiči. Jagoda na smetani torte mojega dne.
Ljubim te.

Zakaj slika lepotice?
Obožujem bodybuilderje in njihovo predanost klesanja telesa. Predanost. Pozornost.
Dve kvaliteti, ki močno vplivata na vsakdanjik.

Joga?
Ne.
Proces, ki morda lahko vodi proti stanju joge?
Morda.

About